5 bluesartister i historien

Blues Musikk har røtter langt tilbake i tid, og er en av historien store musikksjangre. Det blander rytmiske takter, sang, råskap og lengsel i en miks som har betydd masse for folkeslag og mennesker i enkelte faser av livet.

Blues Musikk har også funnet veien til Norge, og hvert år arrangeres det mange Bluesfestivaler rundt om kring. Vi kan nevne Notodden Bluesfestival og Hell Blues.

Men hvem er dem som har påvirket musikken i størst grad og hvem er det folk husker når de ser tilbake? Hvilke band har hatt mest suksess og hvilke artister har levd over evne og dødd uten å forsvinne fra folks minner?

Robert Johnson – datidens superstjerne

Selv om svarte ikke hadde innpass i det moderne livet i USA tidlig på 1900-tallet, frekventerte de som entertainere og showmen. Robert Johnson var en av den tidlige Blues Musikkens store pionerer med en råskap og lidelse i hver note. Robert Johnson både sang og spilte gitar, men hans karriere endte like brått som hans tragiske liv. Livet inneholdt fattigdom, rasediskriminering og drapsforsøk, barnedød og selv døde han i en alder av bare 27 år.

Clinton Chenier – et geni på trekkspill

Denne Bluesartisten vokste opp i mellomkrigstiden, i strenge kår og fattigdom. Da han ble eldre umerket han seg med trekkspillet, og ble populær for sine ferdigheter inspirert av kreolsk og meksikansk musikk. Han ble kjent som konge av Zydeco, denne musikksjangeren som spant ut fra disse sjangrene og jazz. Det var likevel ikke får på 1950-tallet at karrieren tok av. Han fikk utmerkelser så sent som på 1980-tallet med albumet I am Here.

B.B.King – første moderne bluesartist

B.B King anses som den bluesartisten med størst påvirkning etter andre verdenskrig. Nå var musikkbransjen virkelig blitt millionindustri, og B.B.King ble fort oppdaget og innlemmet i platestudio. Låtene hans omfatter mange hits, slik som Whole Lotta Love og Sweet Little Angel.

B.B.King har spilt med de fleste bluesartister av sin tid, og mange etter. Det gjorde han blant annet på sine 300 konserter årlig, eller innspiller og øvinger. Han regnes som den tredje beste gitaristen noen sinne, og en influenser i Blues Musikk i over et halvt århundre.

Jimi Hendrix – legendestatus

Det var tidlig på 1960-tallet at Hendrix utmerket seg som rocke –og bluesgitarist. Han vokste opp hos far, og savnet etter moren som døde da han var ung, preget hele livet hans. Han spilte i mange band, kanskje best kjent er The Jimi Hendrix Experience og Band of Gypsys. Jimi er utnevnt til verdens beste gitarist gjennom tidene, og det får man et godt inntrykk av i låtene Hey Joe og All Along the Watchtower.

Jimi Hendrix var kjent for å bruke en rekke ulike gitarer, slik som Stratocaster, Gibson, Hagstrøm også videre.

Jimi Hendrix fikk et kort liv, og døde bare 27 år gammel, antagelig på grunn av høyt arbeidspress og bruk av narkotiske stoff og medisin. Dette preget hans siste leveår. Hvem vet hva legenden kunne ha utrettet om han fikk leve lenger.

Janis Joplin – levde hardt og sang lidenskapelig

Janis anses som den hvite verdens mest innflytelsesrike kvinnelige bluesartister. Selv om musikken var sterkt preget av rock `n roll, var det hennes raspete stemme og intense sårhet som gjorde inntrykk.

Janis Joplin var et unikum allerede som barn, noe hun utviste lenge før sine jevnaldrende. I motsetning fra mange andre bluesartister, kom Janis fra et utdannet og godt hjem. Hun ble inkludert og levde i et ikke-religiøst miljø. Men likevel hadde hun både trang til opprørskhet og eksperimentering. Hennes mest populære låter lever fortsatt videre, slik som Me and Bobby McGee, Piece of My Heart og Mercedes Benz.

Som så mange stjerner døde også Joplin av misbruk. I en alder av 27 år var livet over.