4 norske bluesartister og bluesband

Kan du ikke få nok av Blues musikk? Denne musikkstilen som oppstod i skjæringspunktet mellom rasekonflikter og dyp fattigdom, over landegrenser og påvirket av mange sjangre. Bluesen nådde også etter hvert Norge, og i dag fins det utrolig mange gode bluesartister fra Norge.

Det vises også på alle festivalene vi har i landet som delvis eller helt fokuserer blues. I alt er det 43 festivaler per år som har blues som hovedtema, godt fordelt ut over månedene og landet for øvrig.

Men det må være veldig mange som trykker blues til sitt bryst, når det er så stor aktivitet. Her skal vi se på noen artister som har satt Norge på blueskartet for alvor.

Reidar Larsen

Reidar regnes som landets fremste blueskonge, når han spiller og synger sine låter. Han trakterer pianoet og har utgitt en mengde bluesalbum solo og med band.

Mr. Blues har spilt i flere band, slik som Staccato og Smalhans. Han har også gjort samarbeid med Marius Muller, Roy Rogers og andre store artister. Han turnerer ofte med Storyteller og Arne Skage i duett.

Reidar Larsen kommer opprinnelig fra Oslo, men har siden bodd i Stavanger.

Vidar Busk

Vidar Busk har hatt en flott karriere på musikkscenen, spesielt innenfor Blues og Soul. Noe av inspirasjonen fikk han da han bodde i USA. Da han kom tilbake til moderlandet, var hans bluesuttrykk allerede godt på plass.

Vidar Busk er gitarist, men fremfører også låtene sine med sang. Han spiller jevnlig på norske blues og jazzfestivaler, men turnerer også utenlands.

Vida Busk er en moderne bluesmusiker, og har ingen problem med å eksperimentere med andre musikkstiler, slik som soul, rock, countryballader og rap. For det har han spilt mye solo, men også i mange samarbeid og band, slik som Vidar & His True Believers, Vidar & The Voo Doodz og samarbeid med Paal Flaata og Stephen Ackles.

Billy T Band

Billy Troiani er en amerikansk bluesartist som har etablert seg i Norge. Der samarbeider han med bandmedlemmene som Amund Maarud og Kim Andersen. Billy T har lang erfaring og spilt sammen med Eddie Kirkland, Nancy Griffith og Tom Russell Band. Da han kom til Oslo, startet han klubben Muddy Waters, for å hjelpe norske talenter opp og fram.

I bandet spiller også Haakon Høye, Robert Pettersen og Fredrick Johannesen. Billy T Band er et rockete bluesband med inspirasjon fra Blues Brothers og Howlin Wolf med flere.

Blue Energy

Skal vi se til fremtidens Blues musikk, bør vi høre på Blue Energy. Dette er en flunkende ny gruppe med ungdommer i alderen 15-18 år. Bandet skal allerede i år spille på Notodden Bluesfestival, der de gjør storheter som Robert Johnson og Muddy Waters låter enda bedre enn de gamle legende. De er også inspirert av nyere rock, noe de også vil utvikle de kommende årene.

Når de vil ta bluesscenen for alvor vil bare tiden vise, men i mens kan vi kose oss med flotte framførelser av kjente blueslåter med et snev av rock.

Det er nå på tide å komme seg på en Blueskonsert i Norge. Du har mange festivaler å velge mellom, så det er bare å velge og vrake fra øverst hylle. Norsk blues musikk har eksistert i mange tiår allerede, og det er ingenting som tyder på at Blues vil ha færre tilhengere i årene som kommer.

Nye samarbeid og bandsammensetninger blir stadig til, med spennende og nye artister. Blues er ofte basis for musikken, gjerne i spedd litt jazz, soul, rock, folkemusikk og rap om du vil. Norsk blues er i blomstring, besøk en bluesfestival i år.