Ta vare på sangstemmen din

For alle sangere, hobbysangeren eller den profesjonelle, er stemmen det viktigste instrumentet man har. Stemmebåndene gir mye glede, og for noen er det også et levebrød. Derfor er det viktig å ta vare på den. Det er mange faktorer som påvirker stemmen din, og en del av dem bør du unngå helt. For å beholde stemmen klar og fin så lenge som mulig, er det viktig å ta vare på god helse, god lungekapasitet og å være obs på hva man spiser. Visste du at dårlig kosthold og rusvaner kan være med på å ødelegge og forandre stemmen din, kanskje til og med permanent?

Hva bør man unngå for å ta vare på stemmen?

Stemmen kan bli negativt påvirket av mange faktorer. Noen ting kan du ikke unngå, slik som allergier eller eventuelle infeksjoner i hals eller lunger. Det finnes imidlertid også ting du kan gjøre noe med. Skriking og skråling kan gi overbelastning, som kan ødelegge stemmebåndene og i verste fall føre til at du mister stemmen en periode. Alkohol er som kjent ikke noe sunt å innta. I tillegg til å skade både hjerne og andre indre organer, kan det også være skadelig for stemmebåndene. Tobakksrøyk er noe av det verste, og er du avhengig kan du ha mye å hente av å begynne med snus fra snusdirect.

Hvilke sunne vaner kan jeg tilegne meg for sunne stemmebånd?

Det er mange tips tilgjengelig for deg som vil ta vare på din stemme. Det viktigste du kan gjøre før du synger, er å varme opp. Ta stemmen din høyere og høyere, og kraftigere og kraftigere i små steg. Fuktighet er viktig, både i form av drikke og omgivelser med luftfuktighet. Har du et tørt hjem, kan en luftfukter være en god investering. Ta også pauser fra å bruke stemmen. En godt brukt stemme trenger å leges den også. På samme måte som du holder en sliten fot i ro, kan det være lurt å holde stemmen i ro. Husk å ikke bruke stemmen om det gjør vondt!