Små bluesfestivaler i bygde-Norge

I Norge har vi den fordelen at vi kan kombinere mange sanseinntrykk samtidig. Det å kombinere natur og blues er kanskje et sjakktrekk som har vist seg å gjøre Bluesfestivaler svært populære i bygde-Norge.

Små bluesfestivaler finnes også i byer, slik som Den Lille Bluesfestivaler i Bergen, men det er når man kommer virkelig ut på den norske landsbygda, det begynner å bli spennende. Enten det er i trange fjorder, ut mot havet, oppe på fjell eller der ingen skulle ”tru at nokon bluesartist” ville sette sine føtter, så fins det mange muligheter her. Vi har til og med en oversjøs bluesfestival på Kiel-ferga kalt Bluescruise Colorline.

Her skal vi ta en nærmere titt på noen av dem, slik at du kan gjøre deg opp en mening og kanskje bestille festivalpass ved neste anledning.

Hemnes Blues og Jazz

Vi skal ikke lyge, men i dag har festivalen navnet Hemnesjazz. Dette er en jazz –og bluesfestival som foregår på Hemnesberget i Nordland. Mellom fjord og høye fjell ligger landsbyen vakkert til i landlige omgivelser, men likevel ikke langt fra E6. Festivalen har eksistert siden 1996, og har tatt i mot både store artister og lokale talent.

Det som er koselig med denne festivalen, er at hele bygda bidrar. Det betyr at man kan få intimkonserter i innbyggernes hus og naust, eller i kirka og på omsorgssenteret. Gjennom over 20 år har Hemnesjazz tatt i mot bluesinteresserte i begynnelsen av august. Artister som Etienne Mbappe, Jazzkamikaze og Marius Neset har alle spilt her.

Trandalblues

En ellevill idé fra to gode blueskamerater startet det hele, og for ekte bluesentusiaster er dette et must. Året er 2007 og året etter var Trandalblues en realitet.

For å komme seg til Trandal må man komme seg til Ørsta på Sunnmøre. Dette er en bitteliten øy-bygd uten veiforbindelse. Her vil man altså få en utrolig musikkopplevelse midt ut mot havet. Her var det kombinasjon av blå toner og vakker natur som slo til og ble en festival som arrangeres for 11 året på rad. Bluesdagene går av stabelen i juli.

På få år har de huset artister som Amund Maarud, The Original Blues Brothers, Chris Thomas King, Sven Zetterberg, Lloyd Jones, Vida Busk og mange flere.

Dark Season Blues Svalbard

Man finner vel knapt noe mer ekstremt enn en egen bluesfestival på Svalbard – og dermed har vi også verdens nordligste bluesfestival. Den har eksistert siden 2003, og arrangerer i den blå måneden, nemlig oktober. Folk i miljøet kaller den for Mørketidsblues, og denne tiden av året er helt magisk på Svalbard. Å nyte deilig blues kan nesten ikke bli bedre, når alt rundt farges i blått, en blåfarge man knapt finner noe annet sted.

Naturen vil være tett på, og selv om man befinner seg i Longyearbyen, vil dette gjøre sterke inntrykk på artister og tilskuere. Det er heller ikke vanskelig å trekke utenlandske artister hit, som selv vil få en opplevelse for livet. Vi kan nevne i fleng, Trez Gregory, Dave Fields, Buddy Whittington, Igor Prado og mange flere. Norske bluesartister er heller ikke å forakte, Lucky Lips, JT Lauritzen, Tora og mange flere har tatt vingene fatt på vei til Svalbards egen Mørketidsfestival.

Oppsummering

Norge er full av ypperlige småsteder å legge bluesfestivaler til. I kombinasjon med vakker natur, skapes utrolige og minnerike konserter i det som er Norge på langs.

Vi finner de største bluesfestivalene i de store byene, men det er de små og avsidesliggende bluesfestivalene som vekker størst oppmerksomhet. Hvert fall for dem som liker hva den norske kysten har å by på.

Liker du blues, så vet du hva du ikke må gå glipp av!