Moderne blues finnes overalt

Moderne Blues Musikk er ofte en kombinasjon av flere sjangre, men der det særegne lydbilde fra Blues Musikk alltid følger med. Det er en blanding av Blues og Rock, Blues og Jazz og Blues med World Musikk inspirert.

Og Blues er mer inntrengende enn man først skulle tro. Hører man godt etter finner vi elementer av Blues overalt.

Hvilke band er det som har hatt mest å si på musikkfronten de siste årene er det likevel delte meninger om.

Her skal vi se på noen skikkelig populære Bluesband.

The Black Keys

Med den store slageren Gold on the Cieling, ble for alvor alle øyne fokusert på det Ohio-baserte bandet fra Akron. For i mange år hadde de underholdt og spill som et undergrunnsband på barer og festivaler, samtidig som de utgav album.

The Black Keys kombinerer Blues og Rock, der bluesen for uttrykk gjennom gitar og trommer. Oppveksten var preget av tøffe tak, selv om frontfigurene Dan og Patrick stadig spilte bedre sammen. Via det skrapte plateselskapet Alive ble fattige spillejobber til verdenssuksess på noen år.

Blues og andre musikkstiler går hånd i hånd, noe som også førte til at The Black Keys også har samarbeidet med rapartister som Mos Def, Ludacris og ol` Dirty Bastard. Bluesinspirasjon kommer til syne i flere sammenhenger, slik som deres åttende album kalt Turn Blue.

Bandet spiller en rå rocka blues som er påvirket av artister som Junior Kimbrough, Bobby Johnson og andre.

The White Stripes

The White Stripes er et annet tomanns-band med suksess. Stor påvirkning fra Blues Musikk har de også. De slo igjennom rundt 2002 med en musikk som var en lett blanding av garage og blues med en svært minimalistisk stil, både lydmessig og som trendsettere. Med Seven Nation Army tok The White Stripes verden med sin sinte og rå musikk.

Bandet består av Jack og Meg, improvisatorer som aldri holdt like konserter. Med Blues Musikk som basis for sin egen musikk, er det ikke en sjanger som kan utelates. Inspirasjonskilder var bluesartister som Willie McTell og Son House for å nevne noen. Målet var å skape et så rått lydbilde som mulig, med hjelp av tre instrumenter, gitar, trommer og piano. Fengende rytmer som var lett å holde takten til var en oppskrift på suksess, men som snart falt ut i musikalsk kaos. Også som band ble det etter noen år kaos.

Hillstomp

Hillstomp er også et band bestående av to kamerater, Henry og John, denne gangen fra Portland. Vi fornemmer ekte blues i en punket og rocka versjon. Deres Blues Musikk er mer lik opphavet, selv om nye elementer også er tatt med inn i musikken.

Bandet turnerer land og strand og har gitt ut 6 album, det siste i 2018. Deres musikk er meget influert av punk, med sterke gitarriff og en stump trommerytme.

Største inspirasjon er låtskriveren og bluesartisten Burnside.

Them Crooked Vultures

Et mega-band av dimensjoner, tre pionere innenfor forskjellige årtier og eksepsjonelle musikkartister formet et samarbeid i 2009. Dave Grohl, Josh Homme og John Paul Jones trenger ingen ytterligere introduksjoner. Med New Fang spiller de en slags rockete blues i godt driv. Og med Jones som bandmedlem er de sikret en av historien beste blues og rockeband nemlig Led Zeppelin.

Elementene fra Blues finner man igjen i store deler av musikken deres. Rytmisk blåtone ned-stemt, samtidig som gitarriff og perkusjon fullfører lydbildet.

Blues i moderne musikk

Det er klart blues musikk har påvirket artister og band opp gjennom årene. I dag har vi mange lovende og etablerte band. Noen av bandene splittes og danner nye konstellasjoner, mens andre holder ut som aldri før.

Moderne Blues Musikk har elementer av punk og rock i seg!