Liker du Blues på film – sjekk disse!

Det finnes mange filmer om bluesmusikk og bluesartister. Vanligvis forteller de historier som kunne ha vært sanne, eller lignende fortellinger basert på virkelige hendelser. Blues på film kan omhandle livets harde skole, det å vokse opp og aksepteres for dem man er.

Her skal vi se nærmere på to av dem henholdsvis Lady Sings the Blues og The Blues Brothers. Dette er to svært forskjellige filmer.
Den første filmen, Lady Sings the Blues, er en dokumentar over om artistens liv, mens den andre er en komedie med mye blues musikk og hvor mange kjente bluesartister deltar.

Lady Sings the Blues

Lady Sings the Blues, en amerikansk film fra 1972, handler om livet til Billie Holiday, men er en ganske fri versjon i forhold til virkeligheten. I hovedrollen som Billie Holiday spiller sangerinnen Diana Ross.

I filmen følger vi Billie fra hun i 1928 arbeidet på et bordell i Baltimore. Etter å ha blitt voldtatt rømmer hun hjem til moren som skaffer henne jobb som rengjøringshjelp på et annet bordell I Harlem. Billie blir lei av å skrubbe gulv for dårlig betaling og begynner et liv som prostituert i stedet. Hun finner snart ut at dette ikke er noe liv å satse på og begynner en karriere som sanger. Det er ikke med suksess fra begynnelsen av.

Etter en tid blir hun oppdaget av brødrene Hanley, som engasjerer henne til en turné i sørstatene. Det er på denne turen hun blir vitne til lynsjingen av en afro-amerikansk mann. Resultatet av dette blir den meget kontroversielle sangen « https://no.wikipedia.org/wiki/Strange_Fruit_(sang) Strange Fruit». Det er på denne turneen hun begynner med stoff. Misbruket utvikler seg raskt til etter en kollaps en tidligere beundrer Louis McKay tar hånd om henne.

Etter at de har returnert til New York greier Louis i samarbeid med Reg Hanley å arrangere en radiodebut for Billie. Dette blir det imidlertid ikke noe av da en av stasjonens hovedsponsorer ikke ønsket opptreden av svarte artister. Det hele ender med katastrofe for Billie som igjen begynner med stoff og alkohol. Dette fører til slutt til brudd med Louis.

Hun vender tilbake til nattklubblivet med økende forbruk av alkohol og stoff. Da hennes mor dør legger hun seg inn for avrusning, men hun har ikke midler nok til å gjennomføre en kur. Louis blir igjen redningen, men akkurat som alt ser lyst ut blir Billie arrestert for besittelse av narkotika.
Etter at Louis begir seg av gårde til New York for å prøve å arrangere en konsert i Carnegie Hall for henne, tar stoffbruket helt overhånd. Hun gjennomfører en suksessrik konsert, men blir arrestert på nytt. Filmen omhandler hennes kamp mot avhengigheten og suksessen.

The Blues Brothers

The Blues Brothers er en amerikansk actionkomedie og eventyrfilm fra 1980. The Blues Brothers handler om to kriminelle halvbrødre som prøver å samle inn en stor sum penger for å redde et barnehjem fra konkurs. De avholder en veldedighetskonsert der de selv er hovedattraksjonen, men veien dit viser seg å bli både farlig og actionfylt.

Til slutt har de både politi og andre grupper i hælene og det helt utvikler seg til en vanvittig biljakt. Det er John Belushi og Dan Aykroyd som er i rollene som smågangstere. Filmen inneholder mye musikk og crazy-komikk. The Blues Brothers ble raskt regnet som en kultfilm, og anses i dag for en av de beste filmene i denne sjangeren.

I filmen deltar kjente blues -og jazzmusikere som Aretha Franklin, James Brown, Cab Calloway, Ray Charles and John Lee Hooker.
En oppfølger The Blues Brothers ble laget i 1998, men til tross for mange kjente artister og god musikk ble denne filmen ingen stor suksess.