Finnes det mange hvite kvinnelige bluesartister? 

Selvsagt gjør det.

Mange kvinnelige jazzsangerinner behersker også blues musikk. Her hjemme har vi Karin Krogh som et godt eksempel, men det er særlig noen som har utmerket seg som bluesartister opp gjennom historien.
Her skal vi nevne noen svært ulike representanter for kvinnelige bluesartister.

Janis Joplin – et unikt talent

En av de mest myteomspunne kvinnelige artistene er Janis Lyn Joplin, som bare var 27 år da hun døde av en overdose. Hun regnes ofte som en av rockehistoriens største legender på lik linje med Jimi Hendrix, men hun kunne like gjerne vært klassifisert som bluessangerinne.

De store, intense balladene som «Little girl Blue» og «Maybe» har blitt noen av Janis mest kjente og klassiske ballader.

Hennes gjennombrudd var som vokalist med ”Big Brother and the Holding Company”. Bandets friske, blues -og rockeinspirerte musikk passet perfekt til Joplins stemme.

Etter den store suksessen med det første albumet sitt bestemte Janis seg for å oppløse bandet og danne sitt eget. ”Kozmic Blues Band” kalte hun det, og de gav ut plata «I Got Dem Ol Again Mama».

Her dominerer den dype og intense blues musikken. Til tross for det nye albumets blues-dominerte stil, skimter man litt mer rockeinspirerte blueslåter her også, som i låta «Kozmic blues», eller den store rockelåten «Try». Når en hører Janis Joplin synge har man en følelse av en som gir alt og at smerten, som utrykkes med en ironisk snert, er ekte.

Da blueslegenden Big Mama Thornton fikk høre Janis Joplins versjon av den klassiske bluesballaden «Ball and Chain», uttalte hun seg om Joplins versjon med stor entusiasme og sa at «den jenta synger med den samme smerten som meg». 

Bonnie Lynn Raitt – en utrolig bredde

Bonnie Lynn Raitt ble født i 1949 og var en amerikansk bluessanger, gitarist, komponist og aktivist. Hun er på mange måter et ikon i amerikansk musikk, og benevnes ofte som bluesmusikkens kvinnelige versjon av B.B. King.

Den amerikanske slide-gitaristen og sangeren har en bred appell, og har i dag opparbeidet seg legendestatus med sin musikkstil der hun blander blues, rock, roots og pop på en særegen måte. Bonnie Raitt har solgt 20 millioner album, og er et musikalsk forbilde for en hærskare av kvinnelige, så vel som mannlige artister, inkludert våre egne artister Kristin Berglund, Margit Bakken og Ida Jenshus.

I løpet av 1970-åra ga hun ut en rekke albumer med låter som omfattet blues, rock, folkemusikk og country. I løpet av sin karriere mottok han 10 Grammy priser. Raitt ble tatt opp som medlem i Rock & Roll Hall of Fame i år 2000, hun er blitt hedret med “Lifetime Achievement Award for Performance” av Americana Music Association og Rolling Stone Magazine har listet henne som nr. 50 på deres liste «100 Greatest Singers of All Time og nr. 89 på listen “100 Greatest Guitarists of All Time”. 

Joanne Shaw Taylor – superstjerne og bluesartist

Joanne Shaw Taylor ble født i 1986 i England og regnes som en av de største britiske blues -og rockesangere. I tillegg spiller hun gitar glimrende.
Hun slo igjennom allerede som 16 åring og har blitt kalt «the new face of the blues. Begge hennes første album «White Sugar» og ”Diamonds in the Dirt”, og nådde så høyt som åttendeplass på ”the US Billboard Top Blues Albums”.

Både i 2010-11 ble hun kåret til «Best Female Vocalist» av the British Blues Awards. Samme år ble hun kåret til the Songwriter of the Year for «Same As It Never Was».

I 2012 spilte Taylor gitar i Annie Lennox’s band under the Diamond Jubilee Concert in London og i 2018 opptrådde hun i The Royal Albert Hall. I 2019 er hun fortsatt aktiv som musiker.