Eric Clapton – en av Bluesmusikkens store navn

En av de mest anerkjente moderne Bluesartister er Eric Clapton. Selv om Eric Clapton kanskje først og fremst regnes som en låtskriver og komponist, er han også verden viden kjent som ”Mr. Slowhand”, en tittel han fikk tilfeldig at publikum klappet han sakte inn dersom han røk strenger på gitaren under konserter.

Som en pioner i band som Cream og Yardbirds, ble han likevel enda mer kjent som soloartist, med kjempesuksesser som blant andre Layla og Tears in Heaven.

Men hva er det som gjør Eric Clapton til en Bluesartist framfor noe? Det skal vi se nærmere på her.

Opphav og innflytelse

Eric Clapton var født i Surrey, England tilbake i 1945, rett etter krigens herjinger. Familieforholdene var kompliserte med en svært ung mor og en far som var militær. Besteforeldrene virket som foreldre, og noen år senere giftet moren seg pånytt og etterlot Eric hos dem.

Han levde i enkle kår men til sin trettenårs dag fikk han en Hoyer gitar i gave. Inspirasjonen kom allerede da fra Blues musikk, og spiren var lagt. Hjemme satt han alene og praktiserte sine ferdigheter på gitaren, mens han tok opp det han spilte på en enkel kassettopptaker.

Bare tre år etter ble han lagt merke til med sitt gitarspill, noe som gav han spillejobber på puber i nærmiljøet. Senere skulle han bli tatt opp i Yardbirds som spilte blues-inspirert musikk. Deres Blues Musikk ble inspirert av musikere fra Chicago, slik som B.B King og Buddy Guy.

Hans ferd mot suksess var brokete akkurat som de fleste veier til målet. Han var innom flere band, spilte med Jimmy Page, drev sideprosjekter og fikk mer og mer oppmerksomhet. Hele tiden med Blues Musikk som inspirasjonskilde og grunnlag.

Gjennombrudd med Cream og solokarriere

Cream var en av de første supergruppene og bestod av bandmedlemmer som hadde spilt i Manfred Mann og andre storheter. Fortsatt var ikke Eric kjent utenfor landegrensene, men nå gjorde han også vokal og låtskriver opptredener. Da de opptrådte på National Jazz & Blues Festival i Windsor var Eric Clapton på alles lepper. Men han var i sterk konkurranse både med Rolling Stones, Beatles, Jimi Hendrix med flere. Bruddet med Cream kom etter noen år, men da hadde allerede Clapton staket ut kursen videre.

Gjesteopptredener hos både Beatles og The Band ble gjennomført, og selv om vennskapet til George Harrison var nært var det ikke uten turbulens. Trekantforholdet holdt på å koste dem vennskapet, men ut av det kom også den kjente låta Layla, med gruppa Derek and the Dominos. Videre kom også hits som Cocaine, Wonderful Tonight og mange flere.

Mange kontroverser

Et stjerneliv er ikke nødvendigvis en dans på roser. Å bli forlatt tidlig av sin egen mor, var nok bare en start på alt som skulle skje rundt Eric Clapton. Sterk rusavhengighet til både heroin og alkohol, flere utroskaper og  tragiske dødsfall i nær familie er bare noen av mange problemer for Eric Clapton. Likevel regnes han i dag som en av musikkhistoriens mest innflytelsesrike personligheter.

En gjennomført bluesartist

For det er noe med kombinasjonen av å komme fra vanskelig kår og oppleve å leve på kanten av samfunnet. Sammen med mange øvingstimer på gitaren fra tidlig alder, fikk han etter hvert den utrolige evnen til å lage fengende Blues Musikk. Og selv om han er ektefødt britisk, har hans sound og lydspor satt seg som en av Bluesens mest innovative og virtuose.

Eric Clapton turnerer fortsatt verden i en alder av 74 år. Som en av verdens beste bluesgitarister og 3 Rock and Roll Hall of Fame-utnevnelser er han i særklasse alene på toppen av Blues Musikk verden over.