Bluesens gjeveste priser og utkåringer

Blues har flere æresbevisninger som også mange andre musikkarter verden over har. Mest kjent for blues musikk er The Blues Music Award og Blues Hall of Fame. Disse to institusjonene forvaltes av The Blues Foundation, en non-profitt organisasjonen som har som formål å fremme bluesmusikk. I statuttene til The Blues Foundation heter det, fritt oversatt at:

«Vår oppgave er å i vare ta og sikre blues arven, feire blues innspillinger og framføringer og bred forståelse og kunnskap om blues i hele verden for å sikre fremtiden til denne unike formen for amerikansk kunst.»

Om The Blues Music Awards

Prisutdelingen av «The Blues Music Awards» startet i ikke før i 1980. Prisen blir regnet som den høyeste utmerkelsen som en utøver eller komponist av blues kan oppnå i hele verden.

Opprinnelig het prisen W.C. Handy-prisen til minne om William Christopher Handy, en amerikansk blues- og jazzmusiker, ofte benevnt «The father of blues» for sine kjente komposisjoner.

Prisen skiftet navn i 2006 ikke minst for å oppnå større internasjonal oppmerksomhet. Prisen blir utdelt i Memphis, USA hvert år. Det er også her The Blues Foundation er lokalisert.

I 2018 ble det utdelt priser i to nye kategorier, slik at det nå er 26 ulike priser i alt.

Det deles ut pris for beste album innen flere grener, for eksempel:
– Beste mannlige og kvinnelig vokalist
– Beste traktering av instrument
– Årets beste band

Blues Hall of Fame er et galleri for artister og andre som har gi tilhørerne viktige bidrag til bluesmusikken. De innvalgte tilhører en av fem kategorier: Utøvere, enkeltpersoner som bidrar uten at de er direkte utøvere av musikken, Classic of Blues litteratur, Classic of Blues-sang innspilling og Classic of Blues-album.

Det er ingen nominasjonsprosess for å bli valgt inn, en komite møtes om høsten og diskuterer seg frem til kandidater til de ulike kategorien, som de senere stemmer over. Antallet nominasjoner kan derfor variere fra år til år. 

Blues Hall of Fame

Da galleriet ble åpnet, ble i alt 20 personer innlemmet i  The Hall of Fame. Når man ser på navnene, kjenner en igjen de 4 klassiske bluesartistene uthevet:

Big Bill Broonzy, Willie Dixon, John Lee Hooker, Lightnin’ Hopkins, Son House, Howlin’ Wolf, Elmore James, Blind Lemon Jefferson, Robert Johnson, B.B. King, Little Walter, Memphis Minnie, Muddy Waters, Charley Patton, Jimmy Reed, Bessie Smith, Otis Spann, T-Bone Walker, Sonny Boy Williamson I., Sonny Boy Williamson II.

I dag omfatter listen om lag 150 personer og band i kategorien utøvere.
Det kan nevnes at i 1982 ble Ray Charles også innlemmet, i 1991 Billie Holiday, i 2003 Fats Domino og i 2015 Eric Clapton. I de senere år har også de andre kategoriene fått betydelig mer oppmerksomhet. 

Norske Blues priser

Det er ikke bare i utlandet det deles ut priser i bluesmusikkens ånd. Notodden blues festivals Bluespris er et eksempel på en norsk pris. Prisen deles ut til enkeltpersoner, band eller organisasjoner som har utmerket seg spesielt I å fremme musikkformen blues.

NBFs Bluespris inneholder en statuett, og en pengesum på kr 20 000. Prisen er et ledd i NBFs strategi for å gi musikkformen blues økt kvalitet og prestisje. Prisen ble delt ut for første gang i 1991.
Den første som mottok prisen var Scandinavian Blues Association. Siden da har kjente artister som blant annet Vidar Busk, Knut Reiersrud og Kristin Berlund mottatt prisen.

I tillegg til å gå til utøvere deles prisen også ut til instanser, personer og organisasjoner som har vært med å fremme interessen for Bluesmusikk i Norge. Som eksempler på det siste kan nevnes Notodden kommune og Medlemsforeningen Notodden Blues Festival.
Det er også verdt å nevne at Spellemannsprisen har en egen kategori for blues.