Bluesens bestemødre

På lister over verdens mest kjente bluesartister, er det stort sett menn som figurerer. Dette avspeiler nok til en viss grad at det var vesentlig flere menn enn kvinner som var profesjonelle bluesartister, men det betyr ikke at det ikke finnes betydelige kvinnelige bluesartister.
En ting som kjennetegner nesten alle kjente kvinnelige bluesartister er at de var utelukkende sangere, mens mange av mennene også var kjente musikere. Dette gjelder særlig de eldste kvinnelige bluesartistene med noen unntak.

Til kvinnelige bluesartister regnes kjente navn som Bessie Smith, Etta James,  Billie Holliday, Nina Simone, Tina Turner  og ikke minst Janis Joplin, for å nevne noen få.

Hver av disse kunne være verdt en artikkel, men her skal vi se på tre andre av dem som var med å starte bluesbølgen i Amerika og verden forøvrig. 

Mamie Smith

Mamie Smith født Robinson trolig i 1891. Hun var den første svarte blues sanger som fikk spille inn plate, riktignok som vokalist for et helhvitt band, og etter trusler fra ulike pressgrupper om boikott av produsenten. «That Thing Called Love» og «You Can’t Keep a Good Man Down» ble umiddelbart store suksesser. Mamie Smiths suksess førte til at en rekke andre svarte blues sangere fikk sjansen til å gi ut plater.

Hennes største suksess kom i 1920 med «Crazy Blues» og «It’s Right Here for You». Crazy Blues ble i 1994 innlemmet i Grammy Hall of Fame. Hun turnerte i USA og Europa med sitt band Mamie Smith and Her Jazz Hounds. Hun ble kalt «The Queen of Blues», noe også andre kvinnelige bluesartister har blitt kalt opp gjennom tidene. Hun og bandet hennes ble et populært innslag på flere radiostasjoner.

Hun var med på innspillingen av filmen «Jailhouse Blues» i 1929 og deltok senere i flere filminnspillinger fram til 1943. Hun døde fattig i 1946 og ble gravlagt i en umarkert grav inntil det i 1963 ble reist et minnesmerke for henne. 

Memphis Minnie

Memphis Minnie ble født som Lizzie Douglas i 1897 var blues gitarist, vokalist og komponist. I perioden 1920 til 1950 spilte hun inn mer enn 200 sanger, hvor de mest kjente er «Bumble Bee», «Nothing in Rambling», og «Me and My Chauffeur Blues».

Hun startet sin karriere i 1910 i en alder av 13 år med å rømme hjemmefra for å livnære seg av musikk på Beale Street I Memphis. Hennes opptredener skaffet henne kontrakt med Ringling Brothers Circus som hun turnerte med fra 1916 til 1920.

Memphis Minnie har blitt beskrevet som «the most popular female country blues singer of all time». Hun hadde stor innflytelse på kjente blues angere som Big Mama Thorton, Jo Ann Kelly og Erin Harper. Hun ble innlemmet i «The Blues Foundation’s Hall of Fame in 1980. Mange av hennes sanger har senere blitt spilt inn av kjente utøvere som Jefferson Airplane, Led Zeppelin og Donovan.

Hun døde av slag i 1973. 

Big Mama Thornton

Big Mama Thornton ble født Willie Mae Thornton i 1926. Thornton var en bluessangerinne og musiker som var aktiv i tidsrommet mellom 1940 og 1970 hvor hun både skrev og sang innen sjangeren blues. Hun spilte både munnspill og trommer.

I 1952 spilte hun inn den aller første versjonen av klassikeren «Hound Dog». Elvis Presleys versjon fra 1956 gjorde sangen verdenskjent. Også den klassiske bluesballaden «Ball and Chain» ble gjort kjent av en annen artist, Janis Joplin. Thornton uttalte seg om Joplins versjon med stor entusiasme og sa at «den jenta synger med den samme smerten som meg».

Thornton ble regnet som en tøff og nådeløs kvinne. Hun kledde seg som en mann og godtok ikke nedverdigende kommentarer. Hun døde i 1984 av et hjerteinfarkt alene på et hotellrom.

I 1984 ble hun post Hume valgt inn i Blues Hall of Fame.