Bluesens bestefedre

Blues Musikk har mange røtter, og dermed mange «fedre» og «mødre». Det er derfor vanskelig å fremheve noen på bekostning av andre, men det er noen navn som går igjen hvis man studerer blueshistorie.
Her skal vi trekke fram noen av dem.

Delta blues bestefedre

Son House

Eddie James jr. (med artistnavnet Son House), ble født i 1902 var en amerikansk bluessanger og -gitarist. Han var en viktig bidragsyter til deltablues på 1930 og 40-årene, før han ble «glemt» og så gjenfunnet da interessen for  amerikansk folkemusikk og blues økte på 1960-tallet. I 1980 ble House valgt inn i Blues Hall of Fame.

House sin spillestil bygget på tydelige, gjentakende rytmiske figurer, ofte spilt med en bottleneck og sang inspirert av lenkegjengers arbeidssanger. Han opptrådte hovedsakelig med musikk tenkt for dans, som forutsatte at musikken kunne høres selv i bråkete lokaler. House var Muddy Waters’ fremste inspirator og inspirerte også Robert Johnson.

Charlie Patton

Charlie Patton, født i 1891 i Hinds County i Mississippi, var en amerikansk bluesmusiker, ofte omtalt som deltabluesens far og en av de aller viktigste musikerne i den amerikanske musikkens historie. Rundt 1900 flyttet han med familien sin nordover til den legendariske Dockery Plantation. Det var senere der både John Lee Hooker og Howlin’ Wolf lærte Pattons musikk å kjenne, og det var og der Robert Johnson begynte å spille gitar. På Dockery fikk den unge Patton opplæring av Henry Sloan, en tidlig deltabluesmusiker.

Hans innflytelse kan spores i så å si alle deltabluesmusikere som fulgte etter ham. I 1980 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame.

Robert L. Johnson

Robert Leroy Johnson (født 1911, er en av de mest berømte deltablues-sangerne og gitaristene i historien. Robert Johnson begynte ikke å spille inn plater før tre år før sin død. Til tross for denne korte perioden i musikkindustrien, er han i ettertiden blitt meget anerkjent og populær, og han har hatt stor påvirkning på et vidt spekter av musikere, der han blant noen blir betraktet nærmest som en «halvgud». Blant hans fans finner man artister som Led Zeppelin, Bob Dylan, Rolling Stones, Eric Clapton og Cream. Han er av enkelte betraktet som «rockens bestefar», og i 1980 ble Johnson valgt inn i Blues Hall of Fame.

Piedmont bestefedre

Joshua Daniel White

En av Piedmont blues frontfigurer var Joshua Daniel White, født i 1914 i Sør-Carolina. Han var en amerikansk sanger, gitarist, skuespiller og borgerrettsforkjemper. Med sitt varierte repertoar av blues, gospel, viser og folkesanger ble han meget populær fra 1930 til og med 1960-tallet. Han var kjent for stor utstråling, god stemme og ikke minst var han en skikkelig gitarist. Som gutt reiste han rundt med noen av de største blues og religiøse artistene noensinne, som Willie Walker, Blind Blake, Blind Joe Taggart og Blind Lemon Jefferson.

Han og hans familie ble venner med den amerikanske presidentfamilien, og han holdt også konserter ved viktige politiske merkedager. Han ble akseptert av både hvite og sorte, og ble på den måten en frontfigur i kampen mor raseskille. Josh White ga også ut en gitarbok, som var den første bluesgitarboken noensinne. Han var mye i Europa og spilte konserter på mange plasser og var med i en rekke show. Ikke minst var han veldig populær i Sverige.

Blind Lemon Jefferson

Blind Lemon Jefferson født i 1893 i Texas, var en amerikansk bluessanger og –gitarist som regnes som grunnleggeren av Texas-bluesen. Han var født blind, men ble likevel en av blueshistoriens viktigste skikkelser, og den første mannlige bluessangeren med kommersiell suksess på 1920-tallet. I 1980 ble Jefferson posthumt valgt inn i Blues Hall of Fame.

Jefferson innledet tradisjonen med bluessangeren som soloartist som akkompagnerte seg sjøl, og som sang egenkomponert materiale ved siden av det velkjente standardrepertoaret.

Blant Jeffersons egne sanger er «Matchbox Blues, «See That My Grave Is Kept Clean, og «Black Snake Moan de mest kjente. I alt spilte han inn mer enn hundre sanger i løpet av få år, og influerte ikke bare andre tidlige bluesmenn som Leadbelly og Lightnin’ Hopkins, men også senere generasjoner av musikere innen blues og populærmusikk.

https://www.youtube.com/watch?v=pX3mxjtpyBc