Blues i storbyene

Blues Musikk forflyttet seg nok på ett tidspunkt fra landsbygda og inn til de store byene. For blues er de fattiges musikk, taktfull og ofte full av smerte og lengsel. Men da den senere ble allemannseie, var det i de store byene den ble spilt flittigere enn noen gang.

Deretter ble blues påvirket av og influencer til flere andre musikksjangre, slik som soul, jazz, folkemusikk som country og bluegrass, rock og lignende.

Det var ofte strengeinstrument som ble brukt tidlig i bluesens historie, slik som banjo og gitar, men alt fra piano til trekkspill er ofte mulig å bruke.

Vi snakker selvfølgelig om byer som New York, Detroit, Chicago, Philadephia også videre, men nå skal vi se på noen byer i Norge. Byene har årlige bluesfestivaler som vi har kjenskap til.

Oslo bluesfestivaler

Foruten de to Bluescruisene som går fra Oslo i april og oktober, er det en festival vi kan nevne. Det er Oslo Jazzfestival, med mange bluesinnslag hvert år. Selv om den har fokus på jazz, er den nevnt i  Bluesnews sin oversikt over bluesfestivaler i Norge.

Mange av elementene i jazz går også igjen i blues, selv om det tradisjonelt sett brukes ulike instrumenter i de to sjangrene. Dessuten mener man at jazz utviklet seg fra blant annet blues, og ikke omvendt.

Rett utenfor Oslo avholdes  Flisby`n Bluesfest hvert år. Det er i Lillestrøm i begynnelsen av september. Dette er en liten bluesfestival, selv om de drar artister som Knut Reiersrud og Dana Fuchs.

Bergen bluesfestivaler

I Bergen er bluesmiljøet sterkt og det arrangeres flere festivaler tilegnet musikken gjennom året. Den Lille Bluesfestivalen starter året fra Madam Felle scenen. Senere på året arrangeres også Sommerbluesen her.

I juni går Bergenfest av stabelen, med mange tusen tilskuere hvert år. Festivalen foregår på Bastionen Scene, Borggården og Grieghallen. På Bergenfest kommer det også mange andre kjente artister som skaper en symbiose av musikk og opplevelser.

Trondheim bluesfestivaler

I Trondheim fins det flere festivaler, en av dem dedikert til bluesen, nemlig Nidaros Bluesfetival. Dette er en innendørs festival for bluesentusiaster av alle slag. Det er Royal Gaarden Hotel som er vert for festivalen som avholdes i april.

Drar man rett utenfor Trondheim, kommer man til det lille stedet Hell, og her finner man en av Norges beste Bluesfestivaler, Blues in Hell. Skal du allikevel tilbake til Oslo, kan du få med deg utsøkt blues før du setter deg på fly eller tog i gangavstand fra festivalområdet.

Fredrikstad og Notodden

Ja disse to byene må nevnes i denne sammenheng. Fredrikstad fordi det finnes et godt bluesmiljø her, noe som viser seg i Bluescamp, en festival som går av stabelen i august hvert år. Nøysom Gård er stedet, og her får man lokal blues blandet med europeisk blues.

Notodden Blues Festival er Norges hovedscene for bluesgjennom mange år. Starter 1.august i den sagnomsuste Hovigs Hangar. Hovig Hangar er opprinnelig et radioprogram om blues, etablert av Geir Hovig, en bluesentusiast av det sjeldne slaget.

Festivalen varer tre dager til ende, og fylles med blues fra kjente internasjonale og lokale artister. Walter Trout og Jack Broadbent er to av mange artister på listen i år.

Festivaler hele året

Norge er et festivalland, og bare i klassen for blues fins det over 40 å velge mellom. Det er ganske mye blues for en liten befolkning. I tillegg fins det hundretalls av andre festivaler som har bluesinnslag.

Tiden er inne for å like blues, bli kjent med de ulike stilartene innenfor blues, artistene nå og da, inspirasjon og utvikling. Blues er i stadig endring slik som alt annet. Men en ting er sikkert, en bluesfestival finner sted nå eller ganske snart et sted i landet.